Advies of hulp? 088 20 23 210
menu

Single Used Plastics - heffing

Sinds juli 2023 wordt via de SUP (Single Used Plastics)- heffing een individuele bijdrage geheven over bepaalde verpakkingen die plastic bevatten en voedsel/dranken verpakken.

 

Werken aan een wereld waarin steeds meer verpakkingen worden hergebruikt.

Ons klimaat staat onder druk. We hebben niet alleen te maken met een klimaatcrisis, maar ook met een grondstoffencrisis. Dat betekent zuiniger omgaan met onze dagelijkse producten én duurzamere keuzes maken. Hoe meer verpakkingen worden gerecycled, hoe lager de CO2 belasting. We streven naar een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal grondstof is én blijft.

Het belangrijkste doel van de SUP-regeling is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics (zoals ballonnen, maaltijdverpakkingen, drankverpakkingen, rietjes, en bestek). Met deze toeslag wordt door de Stichting Afvalfonds Verpakkingen onder andere de inzameling en recycling van verpakkingen betaald.


Op de website van de Rijksoverheid minderwegwerpplastic.nl vind je alle informatie rondom deze regelgeving. Op de website staat ook een handige regelhulp om jouw situatie in kaart te brengen en je op weg te helpen met deze regelgeving.

Ontmoediging op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go

Vanaf 1 juli 2023 is het niet meer toegestaan om gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, of bij afhalen en bezorgen. Tegen het betalen van een vergoeding is dit wel mogelijk. Vergelijkbaar is het ontmoedigingsbeleid door het verbod op gratis plastic tasjes.

Daarnaast wordt het verplicht om ‘herbruikbare‘ wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen aan te bieden of de klant de mogelijkheid te bieden om zijn eigen beker of verpakking mee te nemen.

Uiteraard blijft het mogelijk om gratis bekers en maaltijdverpakkingen zonder plastic aan te bieden voor onderweg, maaltijdbezorging en afhalen.

Verbod op plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse

Vanaf 1 januari 2024 worden de regels uitgebreid. Vanaf dat moment is het niet meer toegestaan om plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik aan te bieden zoals in horecagelegenheden, bedrijfskantines en evenementen. Ook niet tegen bijbetaling. 

Dus alle plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen, ook bekers en verpakkingen die alleen voorzien zijn van een (bio)plastic coating, zijn dan verboden voor consumptie ter plaatse tenzij er wordt gezorgd voor inzameling en hoogwaardige recycling. Deze vorm van recycling is op dit moment alleen mogelijk bij PET-producten. Hoogwaardige recycling is alleen mogelijk als de bekers zonder vervuiling bij het recyclingbedrijf worden aangeleverd. 

Wat betekent dit voor jou?

Om de impact van de maatregelen aan je te verduidelijken hebben wij onderstaande beslisboom gemaakt.


Klik hier voor een uitvergrote versie van de beslisboom

Herbruikbare alternatieven

Herbruikbare koffiebekers

Bestel hier

Herbruikbare

deksels

Bestel hier

Herbruikbare koordzak

Bestel hier

Herbruikbare broodzak katoen
Bestel hier

 

Plasticvrije alternatieven

Papieren
clips
Bestel hier

Bio
ijslepel
Bestel hier

Papieren 
rietjes
Bestel hier

100% papier broodzak
Bestel hier

 

Voor specifieke vragen kan je terecht bij Leo van den Braken
via Afvalbeheer@Beko-verpakkingen.nl


Op onze service kunt u altijd rekenen!